Kantoorverlichting

Een thuiskantoor heeft meer dan elke andere ruimte in huis een goede verlichting nodig, Een slecht verlichte werkruimte leidt tot hoofdpijn en vermoeide ogen. Het prettigste kantoorverlichting om bij te werken is daglicht, dus als je een compleet nieuw kantoor inricht, kies dan een plek waar veel natuurlijk licht is.

Kantoorverlichting

Als dat geen optie is, zou je via een achterdeur het daglicht binnen kunnen brengen, bijvoorbeeld via een lichtkoepel of met een binnenraam. Als ook dat niet lukt, moet je met lampen werken die het daglicht imiteren. Vul het zonlicht aan met een combinatie van sfeerlicht en functionele verlichting, zodat je het ideale lichtniveau kunt instellen.

Een centrale hanglamp of plafondspots geven een goed verspreid licht, maar je hebt daarnaast nog een aparte lamp nodig voor je bureau.

Inbouwlampen kunnen een goede oplossing zijn, vooral als ze strategisch geplaatst zijn (onder een kastje of plank op ooghoogte bijvoorbeeld, vrijstaande lampen bieden meer flexibiliteit. Kies lampen die kunnen scharnieren zoals de klassieke Anglepoise, zodat je het licht kunt richten.

Als meer dan één persoon gebruik maakt van de kantoorruimte, moet je zorgen voor voldoende functioneel licht voor alle gebruikers en altijd de lampen uitdoen wanneer het kantoor niet in gebruik is.

Tips

  • Zorg dat het bureaublad goed verlicht is, zodat je ogen niet vermoeid raken. Ingebouwde verlichting aangebracht onder aan een kastunit, waardoor het bureaublad in een zee van licht baadt werkt optimaal.
  • Grote hanglampen zien er indrukwekkend uit maar vergeet niet dat plafondlampen voor schaduwen zorgen en dat je ze moet aanvullen met goede functionele lampen.
  • Het prettigste licht om bij te werken is daglicht. Zorg wel dat ramen moeiteloos tegen de felle zon en hitte afgeschermd kunnen worden.
  • Computerschermen moeten een hoek van 90 graden met het raam maken, omdat er anders te veel zonlicht op valt.
  • In de zomer moetje voorkomen dat de felle zon op je computer schijnt. Zorg dus dat de ramen bedekt zjn zonder dat je licht verliest. Transparante gordijnen of folio op de onderste helft van de ramen zijn goede oplossingen.
  • Een goede, functionele verlichting is vooral belangrijk als je ’s avonds zit te werken. Een felle lamp boven je hoofd heeft geen zin.
  • Zorg dat je met behulp van dimschakelaars of andere oplossingen altijd de vereiste hoeveelheid licht krijgt. Vraag advies aan een elektricien.
  • Als de kantoorruimte donker is, gebruik dan volspectrumlampen, die het daglicht beter imiteren dan gewone lampen. Sommige lampen zjn ook goed tegen winterdepressie.
  • Elektrisch licht verbruikt veel energie. Houd hier rekening mee wanneer je je kantoor inricht. Koop bij voorkeur spaarlampen en doe alle lichten uit wanneer je de ruimte verlaat.
  • Ga op zoek naar verlichting die passen bij de stijl van je thuiskantoor, maar zorg dat het niet te vol wordt. Een plek zonder rommel blijft ideaal. In een traditionele studeerkamer zorgen een lamp en wat bonte stoffen voor een luchtig accent.