5 tips

Er zijn steeds meer inschrijvingen bij de KvK van een groep zelfstandigen die voor zich zelf beginnen. In het begin ga je als eerste thuis aan de slag of op een flexplek.

Wil je echter ook een thuiskantoor inrichten? Dan hebben we hieronder 5 tips voor jou!

  • Als je een bureau hebt dat aan de muur vastzit, boor dan een gat aan de rand van het blad waardoor je de kabels kunt laten lopen, zodat ze niet op je werkplan liggen. Met diverse soorten haspels kun je een warboel voorkomen.
  • Als je thuiskantoor deel uitmaakt van een andere kamer, moet je het op een of andere manier afschermen. Je wilt immers niet voortdurend aan je werk herinnerd worden als je rustig in de woonkamer van een boek wilt genieten. Als een permanente afscheiding geen optie is, kun je je thuiskantoor verbergen achter een scherm of achter een groot meubelstuk. Een klein werkstation kun je zelfs wegstoppen in een kast wanneer het niet in gebruik is.
  • Een goede bergruimte is geen overbodige luxe. Als je een nieuw thuiskantoor installeert, zorg dan gelijk voor zo veel mogelijk ruimte. Maak in andere gevallen gebruik van bestaande vrijstaande kasten die voor kantoordoeleinden geschikt zijn. Een opgeruimd thuiskantoor ziet er niet alleen mooier uit, het is ook veel prettiger om in te werken, meubelair die je kunt inklappen, zijn voor een thuiskantoor zeer geschikt, zeker in een ruimte die ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Denk aan een bureaublad aan de muur of een boekenkast met inklapbaar bureaublad.
  • Het grote voordeel van een thuiskantoor is dat het er niet uit hoeft te zien als een steriel, zakelijk kantoor. Je hoeft je niet te houden aan grijs kantoormeubilair, uniforme archiefkasten en tl-buizen, maar je kunt een heel persoonlijke en individuele ruimte maken die op jou is toegesneden. Natuurlijk kun je niet buiten de basisingrediĆ«nten zoals een bureau, een stoel en opslagruimte maar die hoeven niet uit een kantoormeubel winkel te komen. Een kantoor met een heel persoonlijke, informele sfeer vraagt om allerlei leuke meubels die je zelf bij elkaar zoekt, zolang ze maar praktisch en comfortabel zijn. Stel eerst vast wat je in je kantoor nodig hebt, en kijk of je iets in huis hebt wat zou passen of ga rondsnuffelen in tweedehandszaken.
  • Een onconventioneel kantoor moet voortdurend te veranderen zijn, dus neem vrijstaande meubels die je naar believen kunt verschuiven en zorg dat er ook ruimte is om mooie spulletjes uit te stallen, zodat de werkplek levendig blijft. Zorg wel dat er ook in dit soort kantoor geen rommel rondslentert, want er moet ook gewerkt kunnen worden.

Zie ook deze webpagina van de Rijksoverheid.