Thuiskantoor

Of je nu fulltime thuis werkt of af en toe even aan de computer zit, een goede kantoor ontwerp en inrichting van je kantoorruimte in huis is tegenwoordig noodzaak. Maar als je geen kamer vrij hebt, waar moetje dan alles neerzetten en hoe kun je een werkplan combineren met de rest van de woonruimte? inrichting Als je geen studeerkamer hebt, moet je goed nadenken waar je dan wel plaats hebt voor een kantoor. Misschien kun je een rommelkamer gebruiken of een deel van de zolder of overloop.

Desnoods kun je ook een deel van de woonkamer afschermen of een tussenverdieping maken in een slaapkamer met hoog plafond. Denk goed na over hoeveel je hiervoor uit kunt trekken, en vraag advies aan een architect als het gaat om structurele veranderingen aan je huis. Een goedkopere oplossing is om een kamer een dubbele functie te geven zodat het een deel van de tijd kantoor is, een logeerkamer kun je overdag gebruiken als werkruimte en ’s nachts als logeerkamer. Het is dan belangrijk om het interieur neutraal te houden en alles goed te organiseren, zodat de ene functie van de kamer de andere niet in de weg zit.

Het pluspunt van een kantoor in eigen huis is dat het er niet saai of zakelijk uit hoeft te zien. Je moet de ruimte uiteraard voorzien van de nodige technologie kantoormeubelen en artikelen, maar je kunt hem zo knus en kleurrijk maken als je zelf wilt. Bedenk wel dat sommige kleuren je stemming kunnen beïnvloeden en zorg dat je de rommel beperkt om de concentratie te bevorderen. Een strak lineair kantoor ontwerp werkt erg goed voor een thuiskantoor. De planken aan de muur bieden bergruimte en houden het bureau vrij van rommel.

Thuiskantoor

Hoewel functionaliteit het sleutelwoord is voor het thuiskantoor, mogen een paar decoratieve elementen zeker niet ontbreken. Geef de werkplek kleur en verfraai hem met foto’s of andere persoonlijke zaken. Ook al gaat het om een werkplek, een thuiskantoor mag zeker je eigen smaak uitstralen. Wat mooi staat in de rest van het huis, staat ook mooi in een thuiskantoor. Dus aarzel niet om ook hier een muur vol te hangen met foto’s of hem te verfraaien met bloemetjesbehang. Vraag je af welke kleuren het beste zouden passen, welke vloer het meest geschikt is en wat je voor de ramen wilt.

Als het thuiskantoor deel uitmaakt van een andere ruimte, moet je de zaak anders aanpakken. Het werkstation moet dan passen bij de rest van het interieur, dus ga uit van de andere functie die de ruimte heeft en stem de decoratieve elementen daarop af. Verf alle muren bij voorkeur in dezelfde kleur, maar laat de verschillende functies van de kamer uitkomen in de vloer. Je kunt bijvoorbeeld de vloer verhogen voor het werkgedeelte of een bontgekleurd kleed neerleggen om de ruimte visueel af te perken.

Een thuiskantoor kan zijn vaste opstelling hebben of het kan simpelweg bestaan uit een computer op een keukentafel, of alleen maar een laptop en een mobiele telefoon. Ga na wat in jouw geval de handigste oplossend is en begin dan aan een planning van de ruimte tot en met het kleinste detail, zodat het thuiskantoor datgene levert watje wilt.

In elk kantoor staat technologie voorop. Vraag je af hoeveel apparatuur je nodig hebt en maak een plattegrond voor de juiste opstelling ervan. Wat je vooral niet wilt, is dat je thuiskantoor een ratjetoe wordt van lelijke grijze apparaten, dus probeer ze zo netjes en discreet mogelijk op te stellen, zonder dat ze de ruimte domineren. Wellicht kun je de printer of het fotokopieerapparaat kwijt in een boekenkast en het modem zou je onder het bureau kunnen verstoppen.

Hoewel de draadloze techniek zich razendsnel ontwikkelt, zijn er nog veel apparaten met snoeren. Voorkom een wirwar van kabels door gelijksoortige apparaten bij elkaar te zetten en extra stopcontacten te installeren op relevante plaatsen.

Tips

  • Als je een bureau hebt dat aan de muur vastzit, boor dan een gat aan de rand van het blad waardoor je de kabels kunt laten lopen, zodat ze niet op je werkplan liggen. Met diverse soorten haspels kun je een warboel voorkomen.
  • Als je thuiskantoor deel uitmaakt van een andere kamer, moet je het op een of andere manier afschermen. Je wilt immers niet voortdurend aan je werk herinnerd worden als je rustig in de woonkamer van een boek wilt genieten. Als een permanente afscheiding geen optie is, kun je je thuiskantoor verbergen achter een scherm of achter een groot meubelstuk. Een klein werkstation kun je zelfs wegstoppen in een kast wanneer het niet in gebruik is.
  • Een goede bergruimte is geen overbodige luxe. Als je een nieuw thuiskantoor installeert, zorg dan gelijk voor zo veel mogelijk ruimte. Maak in andere gevallen gebruik van bestaande vrijstaande kasten die voor kantoordoeleinden geschikt zijn. Een opgeruimd thuiskantoor ziet er niet alleen mooier uit, het is ook veel prettiger om in te werken, meubelair die je kunt inklappen, zijn voor een thuiskantoor zeer geschikt, zeker in een ruimte die ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Denk aan een bureaublad aan de muur of een boekenkast met inklapbaar bureaublad.
  • Het grote voordeel van een thuiskantoor is dat het er niet uit hoeft te zien als een steriel, zakelijk kantoor. Je hoeft je niet te houden aan grijs kantoormeubilair, uniforme archiefkasten en tl-buizen, maar je kunt een heel persoonlijke en individuele ruimte maken die op jou is toegesneden. Natuurlijk kun je niet buiten de basisingrediënten zoals een bureau, een stoel en opslagruimte maar die hoeven niet uit een kantoormeubel winkel te komen. Een kantoor met een heel persoonlijke, informele sfeer vraagt om allerlei leuke meubels die je zelf bij elkaar zoekt, zolang ze maar praktisch en comfortabel zijn. Stel eerst vast wat je in je kantoor nodig hebt, en kijk of je iets in huis hebt wat zou passen of ga rondsnuffelen in tweedehandszaken.
  • Een onconventioneel kantoor moet voortdurend te veranderen zijn, dus neem vrijstaande meubels die je naar believen kunt verschuiven en zorg dat er ook ruimte is om mooie spulletjes uit te stallen, zodat de werkplek levendig blijft. Zorg wel dat er ook in dit soort kantoor geen rommel rondslentert, want er moet ook gewerkt kunnen worden.

Ook handig is deze pagina op Belastingdienst.nl.